Direktlänk till inlägg 15 maj 2008

Storbritannien under imperialismen

Av Bolandgymnasiet - 15 maj 2008 16:08


När man slår upp ordet imperialism i Svenska Akademins ordlista står det bland annat ”strävan att vinna politisk och kommersiell makt över så stora delar av världen som möjligt”. Det är en tydlig och bra beskrivning på vad länder runt om i Europa gjorde på 1800-talet när de började utforska och ta över områden utanför sitt eget land. Andra orsaker till att de Europeiska länderna började intressera sig för dessa områden i söder var tillgången till de exotiska varorna och den billiga arbetskraften. Storbritannien, som jag har valt att skriva om, var ett av de länder som lyckades ta över stora områden runt om i världen under den här tiden.


Afrika

Missionären och upptäcktsresanden David Livingstone var den första vita mannen att korsa Afrika från kust till kust. Tidigare hade bara ett fåtal områden längs med kusterna använts som handelsstationer, men det enorma området i centrala Afrika var fortfarande helt oupptäckt och en stor vit fläck på kartan som ingen hade någon vidare kunskap om. Efter Livingstones resa väcktes det ett intresse i västerlandet att utforska den ”nya” kontinenten för att utöka sitt eget territorium. I mitten av 1800-talet startade ett antal länder i Europa en kapplöpning, denna kapplöpning gick ut på att få så mycket makt som möjligt och ta över så mycket mark man bara kunde. Detta skedde snabbt och effektivt och under en kort tid hade kontinenten delats in i kolonier som länderna nu styrde över. Stormakten Storbritannien var ett av de sju länder som var med i ”tävlingen” och lyckades ta över stora områden runt om i Afrika (se kartan).



Storbritannien och Frankrike var de länder som erövrade störst och flest områden och blev snabbt konkurrenter. Den brittiska kolonialpolitikens mål var att skapa ett sammanhängande välde från Kaplandet i söder till Egypten i norr. Denna brittiska plan fick namnet Kap-Kairo-programmet.


 Ett hinder som gjorde att britternas dröm krossades var boerna, holländska bönder som koloniserade Afrikas södra udde redan på 1600-talet. Britterna beslöt sig för att krossa boerstaterna som kom i deras väg, och lyckades tillslut efter stora svårigheter och en hård kamp. Boerkriget som höll på från 1899 fick sitt slut 1902. Självklart ville även Frankrike krossa landets drömmar genom att skapa ett sammanhängande välde tvärs över kontinenten. En fransk expedition lyckades ta sig till byn Fashoda i södra Sudan för att korsa den brittiska Kap-Kairo-linjen. När britterna anlände till byn strax efter och hotade med krig beslöt sig den franska regeringen att utrymma Fashoda. Detta ledde till en fredsrörelse mellan britterna och fransmännen som man kallade ”samförståndet”.  Britterna fortsatte att styra och ställa i sina kolonier under en lång tid, men efter hand började fler och fler länder göra uppror på grund av strävan efter rättvisa och mänskliga rättigheter. Efter andra världskriget blev många kolonier i Afrika självständiga och idag är i stort sett alla afrikanska länder fria från den europeiska makten.


Indien

Redan på 1600-talet hade britterna utforskat Indien men det var först vid mitten av 1800-talet som de praktiskt taget hade lyckats erövra hela den väldiga halvön. Landet blev snabbt en viktig producent av varor som man inte hade tillgång till i Europa. Varor som bomull och te producerades som aldrig förr eftersom britterna utnyttjade den billiga arbetskraften med bristande respekt för arbetarna. Ett brittiskt herravälde styrde landet och brittiska lagar tillämpades. Man försökte avskaffa alla indiska seder för att istället införa den europeiska synen på livet och religion. Det uppstod snabbt ett missnöje bland det indiska folket med det brittiska styret i deras land. År 1857 sa indierna ifrån och sepoysupproret bröt ut. Sepoys kallades de indiska soldaterna i brittisk tjänst som var antingen hinduer eller muslimer. Upproret började som ett uppror från soldaterna men efter ett tag fick de stöd från resten av befolkningen. Efter ett och ett halvt år av terrordåd fick britterna kontroll över situationen. Resultat blev att den engelska regeringen lade Indien under sitt styre. 1877 blev drottning Victoria kejsarinna av Indien. Även om britterna styrde över den indiska befolkningen på ett hänsynslöst sätt så fick det brittiska styret en del positiva effekter på landets utveckling. De byggde järnvägar så att transporter genom landet kunde ske på ett mycket effektivare sätt än tidigare. För att människorna runt om i landet skulle kunna kommunicera på ett enklare sätt anlade de även telegraf och telefonlinjer. För att utbilda indier som skulle hjälpa till att styra landet inrättade de skolor. Detta ledde till att fler började kräva indiskt inflytande om hur landet skulle styras och fler började kämpa för att göra Indien självständigt. En människa som verkligen kämpade för frihet var Mahatma Gandhi. Frihetskampen resulterade i att Indien efter alla år av brittiskt styre blev självständigt 1947.                                                          


Kina

Kina var länge ett land som var isolerat från omvärlden eftersom att de inte ville ha något med västerlänningar att göra. Men européernas utveckling inom tekniken och militären blev allt mer uppenbar vilket ledde till att kineserna inte kunde hejda dem. Det kinesiska kejsardömet, världens äldsta stat, var nu på väg att bli uppdelat av de europeiska stormakterna på samma sätt som Afrika under kapplöpningen. I landet fanns det gott om varor som te, siden och porslin och för att få inkomster hade britterna sedan länge exporterat opium till Kina och struntat i att det var förbjudet.


När kineserna som var emot den förbjudna handeln försökte sätta stopp för det bröt opiumkriget ut på 1840-talet. I kriget blev det bevisat att Kinas militär var svag, och landet tvingades lämna över hamnar åt britterna.



Samtidigt som allt det där hände så blev det inre strider i landet. Fattiga bönder med små ägor gjorde uppror och krävde en omfördelning av jorden i landet. Taipingupproret tog inte slut för ens kejsaren fick hjälp av européerna, och då hade omkring 20 miljoner människor redan mördats i striderna. Britterna fortsatte att kontrollera de viktiga hamnstäderna tillsammans med Frankrike och Portugal och fler stormakter började ta över områden i landet. Det här gjorde kineserna bittra och de beslöt sig för att göra uppror. År 1899 bröt boxarutbrottet ut och våldsamt gick kineserna i attack mot européerna och förstörde deras egendomar. Tillsammans med Japan som också hade erövrat områden i Kina, slog västerlänningarna ner kinesernas uppror och tvingade dem att betala skadestånd för allt som de hade gjort. Kritiken mot kejsaren blev stor och han blev tvungen att abdikera 1912 då Kina blev en republik.


Vi kan dra slutsatsen att det brittiska styret under imperialismen var en tid i historien som Storbritannien borde skämmas över för all framtid. Miljontals människor blev behandlade på ett hänsynslöst och grymt sätt bara för att ett lands dröm var att erövra och lägga under sig så många rikedomar som möjligt. De lyckades och människorna i Storbritannien kunde börja dricka indiskt te ur kinesiska koppar utan att veta hur historien bakom dem såg ut. Det enda positiva britterna gjorde under den här tiden var att utveckla industrierna och samhället, utan deras hjälp kanske inte länderna skulle se ut som de gör idag.Ett spår som man kan se i de forna kolonierna är engelskan. I Indien dominerar det som affärsspråk och i många länder i Afrika används det inom handel, utbildning och media.Vi kan idag glädjas över att solen till slut gick ner över det brittiska imperiet då de forna kolonierna lyckades frigöra sig från förtrycket och bilda självständiga stater och länder.


Av: Hanna Erixson IK2a


Källor  


http://www.ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=135966&i_sect_id=135963&i_word=&i_history=1 (13 maj, 2008)

http://www.ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=108934&i_sect_id=10895504&i_word=&i_history=2 (13 maj, 2008) 

http://www.ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=276346&i_word=opiumkriget  (13 maj,  2008) 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Brittiska_imperiet (13 maj, 2008)

Alla tiders historia A (sid. 197-202)

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Bolandgymnasiet - 15 maj 2008 16:45

    Inledning Ordet imperialism härstammar från latin och betyder "herravälde". Med detta menas en stat som strävar efter att utvidga sin politiska eller ekonomiska makt. Idag förknippas ofta imperialismen med kolonialismen (antagligen för att de sk...

Av Bolandgymnasiet - 15 maj 2008 16:41

    Belgiska Kongo Kung Leopold II av Belgien trodde att kolonier bortom Europa var ”nyckeln” till storhet, och han jobbade väldigt hårt för att skaffa koloniala territorier åt Belgien.   År 1884-85 hölls Berlinkonferensen (Kongokonferen...

Av Bolandgymnasiet - 15 maj 2008 16:37

Imperialismen i Amerika Indianer var urinvånarna i Amerika, det var dom som bodde där innan européerna kom dit i slutet av 1400-talet. Det var ungefär 1000 olika folk i både Nordamerika och Sydamerika. Man påstår att indianerna kom till Amerika från...

Av Bolandgymnasiet - 15 maj 2008 16:25

    Frankrikes kolonialvälde Kolonier har genom tiderna varit eftertraktat bland många länder runt om i världen. Om vi ser på Frankrike och Storbritannien så tävlade de näst intill mot varandra. Det tävlades om inflytandet i världen. Frankrikes kol...

Av Bolandgymnasiet - 15 maj 2008 16:11

    Koloniseringen gick snabbt för Storbritannien under det senare 1800-talet eftersom man nu efter industrialiseringen hade tillgångar som till exempel: ångfartyg, järnvägar och telegrafi. Men man hade även andra fördelar, man gjorde stora framsteg...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Maj 2008
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards